2021-03-22 11:40:18• hírek • MTI

Bőgőtokban csempészték ki Japánból az autócézárt, vádat emeltek ellenük

Vádat emeltek hétfőn Japánban két amerikai állampolgár ellen, akiket azzal vádolnak, hogy közük volt Carlos Ghosn, a Nissan–Renault–Mitsubishi autóipari szövetség egykori vezérigazgatójának megszöktetéséhez – közölte a Kyodo hírügynökség.

A vád szerint Michael és Peter Taylor segített Ghosnak abban, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást. Mindkettejüket február 2-án adták ki az amerikai hatóságok Japánnak. Az üggyel összefüggésben Tokió még egy amerikai állampolgár, George-Antoine Zayek kiadatását is kérte az Egyesült Államoktól. Ghosn, aki a Renault, a Nissan és a Mitsubishi Motors részvételével létrehozott autóipari szövetség vezetője és egyben mindhárom autógyártó első embere is volt, fényes pályafutás után 2019-ben dicstelen körülmények között távozott tisztségeiből.


A Japánban pénzügyi visszaélésekkel vádolt és házi őrizetben tartott Ghosn az év decemberében rejtélyes módon távozott Japánból. Az üzletemberhez közel álló források szerint a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszertokban kicsempészték a lakásából. Feltehetően gyorsvonattal jutott el Tokióból a Oszakába, a Kanszai nemzetközi repülőtérre, ahonnan magánrepülőgépen Törökországba, majd onnan Libanonba utazott, ahol a gyerekkorát töltötte.


Az ügyészség szerint Michael Taylor visszavonult amerikai kommandós és fia, Peter Taylor a szökés után találkozott a cégvezetővel egy tokiói szállodában, ahova közvetlenül a házi őrizetéből szökött. Onnan szállították a hangszertokban Oszakában, majd megkerülve a vámvizsgálatot egy magángép fedélzetére csempészték, és Törökországba szállították.


A japán hatóságok azzal vádolják az üzletembert, hogy saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira. Ghosn ártatlanságát hangoztatja. Menekülését a japán igazságszolgáltatás elfogultságával indokolta, mondván hogy fogva tartásának körülményei az emberi jogok megcsúfolásával értek fel.


Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: